Du har kjøpt deg et dashkamera og du er klar til å montere det på bilen. Du vil ta opp turene dine, eller filme noen idioter i trafikken, eller kanskje få litt billigere bilforsikring. Uansett hva som er grunnen til at du kjøpte dashkameraet, er sjansen stor for at du ikke utnytter hele potensialet! Her får du flere tips som vil sikre at du har et pålitelig og korrekt plassert dashkamera som du kan stole på gir deg utmerkede videobilder. Ingenting er mer frustrerende enn å oppdage – etter hendelsen – at kameraet filmer feil plass eller har gått tom for strøm for lenge siden. Dessuten er det jo massevis av morsomme dashkamera-filmer ute på nettet – det regnes jo av mange som underholdning! Denne typen filmer brukes nå som underholdning i diverse filmer, TV-serier, og mer til. Man kan til og med få belønninger i form av pengebeløp eller gratisspinn hos casinoer for å sende inn morsomme dashkamera-filmer. Så sørg for at kameraet ditt funker perfekt!
1. Finn den beste plassen for dashkameraet ditt
Dette høres kanskje åpenbart ut, men det du tror er den beste plassen, er ikke nødvendigvis riktig. Ta disse faktorene med i beregningen:
- Størrelsen på frontruta
- Hvorvidt du har fri sikt framover når dashkameraet er montert
- Lengden på strømkabelen
- Avstand til strømkilde
- Linsevinklene til kameraet (140 grader og mer er ikke uvanlig)
Med alt dette i bakhodet kan det være utfordrende å finne riktig plass for dashkameraet. Et annet godt alternativ er å plassere det så nært bakspeilet som mulig.
Siden bilene er designet på ulikt vis, er det ikke noe fasitsvar på hvor kameraet bør stå. Bruk tiden du trenger på å finne den beste plassen for dashkameraet; en som filmer så mye av veien som mulig.
Pass også på at sugekoppen tåler vekten av kameraet. Hvis ikke må du finne en annen måte å feste kameraet på, eller kjøpe en ny sugekopp. Dashkamera som faller ned mens du kjører er ikke trygt!
2. Velg riktig SD-kort
SD-kort finnes i alle former, størrelser og kapasiteter. Spørsmålet er om kortet du planlegger å bruke passer for kameraet ditt?
Hvis du bruker et HD-dashkamera (og det bør du), trenger du et SD-kort med minst 64 GB kapasitet. Du bør også sjekke ut kortets rangering. Forskjellige typer SD-kort passer til forskjellige formål.
Tregere kort (klasse 4 eller 6) passer for stillbilder. Kort med klasse 10 passer perfekt for å lagre HD-video på. Med overlegen feilkorrigering er denne typen lagring ideell for jevnlig opptak og lagring av HD-videodata mens du kjører.
3. Sett opp alt av innstillinger riktig
Dashkameraet ditt er fullpakket av funksjoner, men du kan nok ikke bruke alle på samme tid.
Via Innstillinger-skjermen vil du kunne avgjøre hvilken type video du ønsker å ta opp mens du kjører. Dette vil som oftest la deg velge mellom videooppløsning og varighet. Vanligvis er maks lengde satt til 10 sekunder. Kortere videoer vil ta opp mindre plass, men vil de vise et langt nok klipp av det som skjedde?
Timelapse er også en mulighet, men du bør sjekke at videoene kan skrives over. Dette betyr vanligvis at viktige videoer blir lagret i en egen mappe, mens vanlige filmer hvor ingenting hender blir skrevet over og erstattet med jevne mellomrom.
Dette er ikke det eneste du kan stille inn. Du kan også notere relevant informasjon, som registreringsnummeret til bilen, dato, og annet som dukker opp på filmen. På enkelte modeller kan du også legge inn GPS-informasjon på filmen, noe som vanligvis også betyr at hastigheten din blir lagret.
4. Hold frontruta ren og pen
Dette er noe som de aller fleste sjåfører glemmer av. Selv om det å holde frontruta ren er en helt grunnleggende ting, er de fleste tilfreds bare de har god sikt fra sin egen posisjon. Passasjerdelen av frontruta er ikke så viktig. Det er også lett å glemme at ruta må være ren foran der dashkameraet er plassert, ellers får du dårlig video. Selv om kameraet er fokusert mot veien, vil en skitten frontrute gi deg utydelige og uklare bilder.
En fornuftig plassering av dashkameraet kan hjelpe her, men det er viktig å vaske frontruta med jevne mellomrom. Og her snakker vi ikke om å vaske over med en klut, men å enten bruke en bilvask eller gummiskrapene på bensinstasjonen neste gang du fyller.
Du bør også sjekke at vindusviskerne er i orden. Bytt ut utslitte blad for å sikre at dashkameraet også får med seg det som skjer når det regner.
5. Bruk G-sensoren for å automatisk lagre hendelser
Gyroskopiske sensorer gjør det mulig å automatisk lagre hendelser som oppstår. Dermed er du sikret bilder av uhell og andre hendelser, selv om du glemmer å lagre det selv. Slike hendelser kan settes opp til å bli lagret på et eget område på SD-kortet, klare til uthenting senere.
Sjekk om dashkameraet ditt har denne funksjonen – de fleste moderne modeller har det – og slå den på.
6. Koble rett på batteriet for å få strøm
Du har vanligvis tre valgmuligheter for å gi kameraet ditt strøm:
- Bruke sigarettenneren i bilen
- Koble rett på bilbatteriet
- Et bærbart USB-batteri
Av disse tre kommer du til å få best resultat om du bruker bilbatteriet. De fleste dashkameraene nå til dags kan kobles rett på bilens batteri. Det kan man gjøre via koblingsboksen, men det krever litt kunnskap om elektronikken i bilen for å lykkes.
Hvis du ikke har muligheten til å koble rett på batteriet, kan du koble til strøm via sigarettenneren i bilen. Det siste alternativet er et oppladbart USB-batteri, og særlig hvis du kan lade det direkte fra bilen underveis.
Men husk: hvis mulig, koble kameraet rett på bilbatteriet.
7. Sjekk opptakene dine med jevne mellomrom
Det er viktig at du sjekker opptakene med jevne mellomrom. Å bare montere kameraet, holde ruta ren og bruke et raskt SD-kort er ikke nok. Du er nødt til å ta deg tid til å sjekke kameraet og innholdet på kortet.
Hvorfor?
For det første fordi problemer med strømtilførselen kan føre til at innstillingene på kameraet nullstilles. I tillegg kan det hende du oppdager at opptaket ikke passer for SD-kortet ditt. Kanskje finner du ut et timelapse passer bedre enn en 5-minutters loop.
I tillegg, og kanskje viktigst av alt, er du nødt til å sjekke at kameraet faktisk tar opp video. Dersom du ikke har satt opp kameraet til å overskrive gamle videoer, kan SD-kortet bli fullt. Et eldre SD-kort kan også bli ødelagt slik at du ikke får lagret noe av det du tar opp. Selv om det i mange tilfeller er mulig å få ut korrupt data, vil du ikke få lagret nye opptak der. Oppdager du at SD-kortet er ødelagt må du bytte det ut.
Oppsummering av nyttige tips for bruk av dashkamera
Nå er det forhåpentligvis tydelig hvorfor det krever litt mer enn å bare sette på kameraet og håpe på det beste. Et dashkamera er ikke noe du bare installerer og glemmer av. Du må sjekke at plasseringen er god, at du bruker riktig SD-kort, og du må sjekke opptakene med jevne mellomrom.
For å få maks ut av dashkameraet ditt, husk på følgende:
- Sørg for at plasseringen er god
- Bruk et passende SD-kort
- Bruk de riktige innstillingene
- Hold frontruta ren og bytt ut vindusviskerne
- Aktiver G-sensoren for å automatisk lagre hendelser
- Koble rett på bilbatteriet for strømtilførsel
- Sjekk opptakene for å sikre at alt fungerer som det skal