Det som opprinnelig begynte som en morsom gimmick kun ment til bruk i bilen, har etter hvert fått helt andre bruksområder enn opprinnelig tiltenkt. Det er selvfølgelig bilkameraer det er snakk om, og ettersom teknologien tillater stadig mindre og mer kompakte enheter, dukker det i kjølvannet av dette også opp kreative og fantasifulle bruksområder helt annerledes enn hva de er beregnet til. Nå finnes de ikke bare til bilen, men med små endringer i festeanordningene kan de også brukes i båten, i flyet, på motorsykkelen, barnevognen eller rullebrettet, for å nevne noen. Mulighetene er ubegrenset, og med forholdsvis lave investeringskostnader, risikerer man heller ikke spesielt mye hvis ting skulle gå galt.

Skal kameraet være fastmontert på et annet kjøretøy enn en bil på permanent basis, kan man fint klare seg med et kamera som dekker de mest grunnleggende behovet til dette bruket. Men ønsker man å bruke et bilkamera til morsomme eksperimenter som for eksempel å filme ved ballongflyvning, bør det være så lett som mulig, og helst kunne filme i lengre perioder ene og alene på de batteriene som er innebygget i selve kameraet.

Er man litt vågal, og skal sende av sted en ballong man vet kommer til å gå langt, kan man bruke et kamera med innebygget gps, slik at man senere kan se hvor det har vært på turen. Hvis man finner det igjen da, det kan jo alltids bli en utfordring.

Ellers har man sett eksempler på bilkameraer montert på kajakker som setter utfor stup, eller kanskje blir sendt av sted ned fosser og stryk innebygget i støtsikre kasser, eller ekstremsportutøvere har hatt dem montert fast på hjelmene sine mens de enten hopper i fallskjerm eller står på ski utfor bratte heng i fjellsidene.

Riktignok finnes det mer spesialiserte kameraer til nettopp dette bruket, men har man ikke midlene, eller ønsker ikke å skulle bruke flere tusen kroner på et slikt kamera, kan man komme mye rimeligere av sted med et enkelt og greit bilkamera.

Selvfølgelig vil ikke et bilkamera, som jo tross alt er bygget for bruk inne i en bil, kunne være like holdbart som et spesielt kamera som kanskje er både vann- og støtsikkert, men på den annen side, skulle noe skje, så er tapet heller ikke av de aller største.

Det finnes imidlertid også spesielle bilkameraer som er beregnet til både innendørs og utendørs bruk, og disse kommer som regel også med en rekke funksjoner og monteringsmuligheter. Ikke unaturlig nok ligger disse i det øvre leiet av prisskalaen, men til gjengjeld kan det være en god investering dersom man er over middels interessert i å filme, og stort sett har et kamera tilgjengelig uansett. Da kan et godt bilkamera være en god erstatning, da både bildekvaliteten og lagringskapasiteten etter hvert har blitt svært god. Selv de forholdsvis rimelige kameraene har batterikapasitet til å holde det gående i lengre perioder, selv ved bruk av lyd og opptak i de høyere oppløsningene. Så sant man har et minnekort som kan håndtere det, og kanskje noen ekstra batterier med i lommen.

Stengt for kommentarer