Fra tid til annen dukker det opp bilkameraer med en og annen feil på, slik det er med all elektronikk, og det beste er da gjerne å returnere det til forhandleren for eventuelt å få det byttet eller reparert. Kanskje ikke alltid like enkelt dersom det er kjøpt i utlandet, for da har man normalt ikke de samme garantiordningene som i Norge.

Dog er det gjerne slik, at mange av de typiske feilene kan løses med enkle midler på egenhånd, noe som gjør man sparer både penger på porto, og man sparer tid, slik at man ikke risikerer å bli stående uten bilkameraet sitt i noen uker mens det er inne til reparasjon eller ligger på vent for å bli behandlet som en reklamasjon.

En av de vanligste feilene på slike kameraer er at de begynner å oppta hakkete, slik at videoene blir uregelmessige, men dette har ingenting med kameraet å gjøre. Det kan simpelthen være fordi minnekortet er enten begynner å bli fullt, eller trenger til en defragmentering. Fragmentering kommer av at kameraet lagrer videofilene nye steder hele tiden på minnekortet, og etterhvert blir kortet «brukt opp», og det er kun ledige plasser innimellom, hvilket gjør at opptakene blir spredt ut over kortet, og det oppfattes som hakkete. Løsningen på dette er å ta kortet ut av kameraet, og formatere det i en datamaskin før det settes tilbake igjen. Da kan kameraet starte om igjen på en ny frisk, og opptakene burde bli som før igjen.

En annen ting er at kameraet begynner å glemme hvilke innstillinger du har satt det til. Dette er ofte  på grunn av at batteriet begynner å bli dårlig, og da bør det skiftes. Mange bilkameraer bruker batterier av samme type som mange mobiltelefoner av eldre årgang, så kanskje du allerede har et slikt liggende i skuffen likevel. Ellers kan disse også ofte kjøpes rimelig på internett.

Av andre ting som gjør at kameraet kan begynne å oppføre seg annerledes kan være så enkelt som plasseringen. Ofte står kameraene i frontruten hvor de eksponeres for både sol og dugg, og denne variasjonen mellom varme, fuktighet og kulde er det strengt tatt ingen elektronikk som har særlig godt av, og her kan det være lettere å forebygge på forhånd, enn å reparere i ettertid. Løsningen på dette er å enten fjerne kameraet fra holderen hvis man skal stå parkert over tid, hvilket egentlig også kan være lurt med tanke på å unngå innbrudd, eller man kan henge et stykke hvitt tøy over det når man går fra bilen. Så vil kameraet komme i skjul fra direkte bestråling fra solen, samtidig som det beskyttes mot støv eller potensiell dugg hvis det er om vinteren.

Skulle det derimot oppstå andre problemer med bilkameraet, som for eksempel fargefeil på opptakene, manglende opptak eller andre ting, er det nok best å kontakte forhandleren for å finne en løsning. Å begynne å reparere elektronikken på egenhånd krever både kompetanse og erfaring, og har man ikke dette, risikerer man å gjøre vondt verre.

Stengt for kommentarer