Ettersom trenden med bilkameraer bare fortsetter å bre om seg, er det ikke overraskende at tilbudet øker i tilsvarende omfang. Det finnes en rekke leverandører av disse kameraene, og de leveres med et vell av funksjoner og tilbehør. Alt fra rimelige kameraer som bare opptar bilder i sin simpleste kvalitet, til teknologisk avanserte kameraer med gps, infrarød belysning, opptak i HD-kvalitet og mye annet, er nå å få tak i og det er stort sett kun hver enkelt lommebok som setter begrensningene.

Har man først bestemt seg for å man skal gå til anskaffelse av et videokamera til bruk i bilen, er det en del punkter det kan lønne seg å tenke gjennom på forhånd. Skal kameraet kun oppta bilde, eller skal det også oppta lyd? Dette kan være avgjørende for både batterikapasitet og lagringskapasitet på minnekortet, og hvor god kvalitet ønsker man på lyden? Skal man lage små «reisereportasjer» man senere vil dele med venner og bekjente, kan det å ha muligheten for kommentarer være gull verdt, og bør følgelig være av en viss kvalitet rent audiomessig. Lydopptak i bil pleier sjelden å være noen god løsning, men ved å gå en anelse opp i pris enn de aller rimeligste bilkameraene, finnes det faktisk flere riktig gode kameraer som leverer som forventet. En ting man bør se etter, er om kameraet har mikrofonen på motsatt side av objektivet, da bildet opptas forfra og lyden bakfra.

Mange kameraer kommer også med muligheten for infrarøde opptak, men dette er ikke spesielt brukbart inne i kupeen på en bil. For det første er rekkevidden på slike lys svært begrenset, og det blir likevel blendet av lyset som eventuelt måtte komme utenfra. Dessuten vil kameraets autofokus søke å stille skarpt det punkt som belyses, og i de fleste tilfeller er det bilruten innvendig. Hvilket gir uskarpe bilder i svak belysning. Har kameraet dette innebygget, bør det i de fleste tilfeller deaktiveres, hvilket også gjør at kameraet bruker betraktelig mindre strøm enn hvis funksjonen er slått på.

En annen ting som er verdt å merke seg, er hvorvidt kameraet har muligheten for ekstern strøm. Dette er særdeles viktig i de tilfeller det er snakk om lengre opptak, hvilket igjen krever større minnekort. Man bør uansett alltid velge å bruke det største minnekortet bilkameraet kan håndtere, og sørg for at det er av den hurtige typen. Selv om leverandørene ikke alltid opplyser om det, er det store forskjeller i hastigheten på kortene, og jo lavere hastighet et minnekort har, jo mer hakkete blir opptakene. Man kan til en viss grad kompensere noe for dette ved å enten skru av lyden, eller skru ned for oppløsningen man filmer i.

Vær også oppmerksom på at ikke alle bilkameraer opererer med ekte HD-kvalitet i opptakene sine selv om de reklamerer med det. I enkelte tilfeller er det snakk om en kompresjon av bildet som gjør at det oppfattes slik, og denne bildebehandlingen foregår i kameraets interne programvare, som igjen gjør at det krever mer både strøm og lagringsplass, samtidig som at det i enkelte tilfeller også senker hastigheten kameraet skriver til kortet på betraktelig.

Stengt for kommentarer