
Noe av det første man bør gjøre når man har kjøpt seg et bilkamera, er selvfølgelig i sjekke at alt man trenger følger med i pakken det ankommer i. I tillegg til kamera trenger man minnekort, ett eller flere batterier, en USB-kabel til overføring fra kamera til datamaskin, kanskje en ladekabel, og ikke minst, en strømkabel til bruk i bilen. Selv om de fleste bilkameraer i dag har rimelig god kapasitet på batteriene, er det alltid hendig å kunne hente strømmen direkte fra bilen. Dessuten fungerer en slik kabel også som lader, slik at batteriet til enhver tid er oppladet og klart til bruk.
Deretter bør man sjekke om kameraet faktisk virker. Dette gjøres enklest ved å kjøre et lite prøveopptak som man så senere overfører til datamaskinen, hvor det forsøkes avspilt enten i en videoavspiller, eller et redigeringsprogram. Når alt dette er gjort, kan man begynne å sette seg bedre inn i kameraets menyer og innstillinger. Noe av det første man bør gjøre er å formatere minnekortet i kameraet. Eller bytte det ut. Mange kameraer kommer med små minnekort, og med mindre man velger å kjøre i loop, hvor opptakene fortløpende overskrives, anbefales det å sette inn et med betraktelig bedre kapasitet, gjerne 32 GB og oppover. Og da helst av typen Class 6 eller høyere. På denne måten kan man oppta betraktelig større mengder med film før man må begynne å slette, og skulle det oppstå episoder man ønsker å ta vare på, har man muligheten til dette. Det er surt å dokumentere for eksempel en fyllekjørers ferd over flere kilometer, hvis man bare har det siste minuttet lagret på minnekortet.
Neste steg er å stille klokken på kameraet. Greit å ha dato og klokkeslettet riktig hvis man ønsker litt styr på tidspunktet man filmer. Her er det viktig å huske, at selv om man velger bort at dette er synlig på selve opptaket, er det dette som er synlig i filinformasjonen som lagres sammen med opptakene. Det har ingen praktisk betydning for selve opptakene, men gjør det noe lettere å finne igjen i datamaskinen med korrekt dato og klokkeslett påført.
Videre bør man slå av alt dilldall man ikke trenger, som for eksempel infrarødt lys for filming om natten. Dette er absolutt ikke nødvendig ved bruk i bil, faktisk vil det heller bli et problem, da dette lyset lyser opp innsiden av bilruten, og er denne da ikke helt ren, vil dette bli svært synlig på opptakene. Dessuten vil ikke disse små lysene ha noen betydning for opptakene utenfor bilen, da bilens hovedlykter er en betraktelig bedre lyskilde uansett, enn hva de små diodene vil klare å prestere.
Som oftest er det heller ikke nødvendig med lyd på opptakene, spesielt ikke hvis man ønsker å føre samtaler i bilen samtidig som man opptar. Man glemmer fort at kameraet er der, og det er ikke alt man ønsker på film. Derfor, skru av infrarødt lys, skru av lyd, og sett gjerne kameraet til automatisk opptak ved kjørestart.