Akkurat nå er det mye snakk om både måne- og solformørkelser, og noe mange ikke vet er at disse faktisk ofte kommer i sesonger. Når det kommer til solformørkelser, kan man stort sett se disse hvor som helst, fordi man likevel bare trenger briller som beskyttelse – selv om noen vinkler selvsagt er bedre enn andre. Men når det kommer til måneformørkelse er det litt annerledes, Her kan nemlig lysforurensning og byliv gjøre opplevelsen din mye mindre spektakulær. Så hvorfor ikke dra på roadtrip ut i ødemarka for å se dem? Når du har gjort det en gang, kommer du ikke til å gå tilbake til å bare se dem fra leiligheten din.  

Hva er en måneformørkelse? 

Måneformørkelse bærer navnet sitt fordi månen beveger seg inn bak jorda, og jorda derfor vil blokkere for månen fordi denne faller inn i jordas skygge. Det finnes flere forskjellige typer måneformørkelse, der månen enten er delvis eller helt dekket. Noe mange sikkert også har hørt om er blodmåne. Dette er mye mer sjeldent enn mange andre fenomener, og de som håper på en blodmåne 2022 må smøre seg litt med tålmodighet. Den neste gangen vi kommer til å se en blodmåne i vår del av verden er nemlig den 7. desember 2025. 

Når man derimot ser på måneformørkelse 2022 er det ikke like lenge vi skal vente. Den forrige måneformørkelsen som var en total måneformørkelse, falt på natten mellom 25.-26. mai i fjor, og vi kan glede oss til en måneformørkelse 2022 også. Denne ligger den 8. november 2022. 

måne

Opplev dem uten forstyrrelser 

Sånn vi bor i Norge i dag, kan det være vanskelig å få med seg måneformørkelse på en måte som gjør at man virkelig kan nyte den. Dette er fordi man bor i nærheten av lysforurensning, noe gjør at opplevelsen vil være påvirket av kunstig lys. Når du skal se måneformørkelse 2022, er det derfor en god idé å ta deg en liten roadtrip ut der du er fri fra akkurat dette. Mange velger for eksempel å dra på hytta, noe som vil sikre deg at opplevelsen ikke blir så påvirket av lyset rundt deg.  

Dette er selvsagt noe som kanskje gjør seg mest gjeldende for spesielt interesserte, men når du har opplevd det én gang, er sannsynligheten for å bli en av dem, ganske stor. Det å ta bilen på tur for å oppleve dette er nemlig noe du ikke kommer til å angre på.

.

Skriv et svar