Bilteknologi og teknologi i hjemmet har faktisk flere fellestrekk, både når det gjelder kjøling, oppvarming, media og på flere andre områder. Det betyr at klimaanlegget i bilen din faktisk kan fungere på samme måte som et kjøleskap eller vintilbehør i kategorien kjøling. Samtidig bidrar dreiningen mot elbiler også til flere nyvinninger.

Det grunnleggende om AC i bilen – egentlig et stort kjøleskap

I en fossildrevet bil produseres kulde og varme på forskjellige måter. Varmen kommer helt enkelt fra overskuddsvarme i forbrenningsmotoren, men kulde skapes gjennom samme prosess som i et kjøleskap. Alle typer kjøleskap i hjemmet, fra vanlige kjøleskap til vinkjøleskap og andre spesialvarianter, lager kulde gjennom en prosess som transporterer energi via et kjølemedium. En kompressor styrer trykket i systemet, og en fordamper og en kondensator transporterer varmeenergi.

I stort betyr dette at klimaanlegget i bilen tilsvarer et kjøleskap, der du som passasjerer sitter «inne i» kjøleskapet. Samtidig fjerner AC-en også noe fuktighet fra bilen.

Overgang til varmepumpeløsninger

De aller fleste nordmenn har et forhold til varmepumper, som kan gi flere ganger mer varme per energienhet sammenlignet med direkte oppvarming med panelovner. Varmepumper er egentlig bare et kjøleanlegg som også kan kjøres «baklengs», og kjøle ned luften ute for å varme opp den inne.

Tradisjonelle bensinbiler har et system som bare kan lage kulde, men i elbiler er det vanlig med et komplett varmepumpesystem – som da kan lage både varme og kulde gjennom samme enhet.

Det er spennende å tenke på at biler benytter et system som egentlig er et kjøleskap, eller i nyere biler en varmepumpe med aircondition, på hjul. Størrelsen er den store forskjellen, uansett om det er snakk om et lite vinkjøleskap hjemme, et stort kjøleanlegg i en butikk, eller et klimaanlegg i bilen. Det er den samme teknologien som legger til rette for korrekt temperatur for mat og drikke, og for en behagelig tur i bilen.

Skriv et svar